Dziś sprawdzony przepis na pizzę. Jasną mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą i muszę przyznać, że wyszło naprawdę smacznie:) Męska część domowników dość sceptycznie podeszła do tej modyfikacji jednak po pierwszym kęsie już wszystko było jasne - wersja z dodatkiem jasnej mąki długo nie zawita na naszym stole!

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ja użyłam mąki Lubella)
20g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Jak to zrobić?
W szklance wody rozpuścić drożdże, połączyć je z mąką oraz solą. Ciasto dokładnie wyrobić, jeżeli będzie potrzeba i masa będzie się zbyt lepka można podsypać delikatnie mąką. Wyrobione ciasto odłożyć na około 25 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na blachach do pizzy. Grubość ciasta dostosowujemy wedle własnych preferencji. Moja pizza była na dość cienkim cieście, gdyż taką bardziej lubię:)
Sos pomidorowy do posmarowania ciasta:
4 łyżki przecieru pomidorowego
Sól
Pieprz
Papryka ostra
Pietruszka - przyprawa
Jak to zrobić?
Przecier pomidorowy przełożyć do miseczki. Dodać przyprawy i całość wymieszać. Następnie dodać wodę tak, aby sos uzyskał jedwabistą konsystencję. Tak przygotowanym sosem smarujemy ciasto przed nałożeniem składników.
Składniki na moją pizzę:
Pieczarki
Cebula
Groszek zielony
Wędlina drobiowa
Tuńczyk
Ser mozzarella
Oregano
Bazylia
Tymianek
Przygotowałam dwie pizze. Pierwsza była z tuńczykiem, druga z wędliną. Obydwie wyszły naprawdę smacznie. Składniki można wymieniać i dodawać takie które najbardziej nam smakują. Rada z mojej strony jest taka, żeby pieczarki przed położeniem na pizzę wrzucić na patelnię, podlać delikatnie wodą i dusić do miękkości. Po nałożeniu wszystkich składników, pizzę posypać startą mozzarellą oraz przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz