niedziela, 28 października 2012

Pyszne polędwiczki i jeszcze pyszniejsze pieczone ziemniaczki w ziołach - danie idealne na niedzielny obiad!


Przedstawiam wam bardzo prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowo miodowej w parze z pieczonymi ziemniaczkami. Dopełnieniem tego zestawu będzie fasolka szparagowa oraz dip jogurtowo ogórkowy podany do ziemniaków.




Składniki dla 2 osób

Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowo miodowej

polędwica wieprzowa 200g
miód 1 łyżka
musztarda 2 łyżki (użyłam zwykłej stołowej musztardy)
czosnek 3 ząbki
oliwa z oliwek 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
tymianek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
sól
świeżo zmielony pieprz

Ziemniaczki pieczone w ziołach

ziemniaki 5 sztuk
oliwa z oliwek 2 łyżki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
lubczyk 1 łyżeczka
sól
świeżo zmielony pieprz


Dip jogurtowo ogórkowy
jogurt naturalny 1/2 kubka
przecier pomidorowy 3 łyżki
ogórek 1/2 średniej sztuki
sól
świeżo zmielony pieprz



Jak to zrobić?:)
Przygotować marynatę do mięsa. Miód, musztardę, ocet balsamiczny i oliwę połączyć w miseczce, dodać tymianek, rozmaryn, sól i świeżo zmielony pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki mieszać do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli chcemy uzyskać smak bardziej ostry można dodać więcej musztardy, natomiast jeśli smak ma być bardziej słodkawy dodajemy więcej miodu.  Mięso umyć i pokroić w plasterki grubości około 3cm. Delikatnie rozbić dłonią, przełożyć do naczynia i zalać przygotowaną marynatą. Mięso odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie tego czasu polędwiczki smażyć z każdej strony do momentu aż się zarumienią.




Ziemniaki obrać, pokroić w półksiężyce i gotować od momentu rozpoczęcia wrzenia wody 10 - 15 minut, po tym czasie ziemniaki odcedzić i wyłożyć na blasze. Skropić oliwą z oliwek i przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi i lubczykiem. Piec piekarniku w temperaturze 160 około 25 minut. Przed podaniem sprawdzić czy ziemniaki są dostatecznie miękkie w środku i jeżeli będzie potrzeba piec jeszcze przez chwilkę.





Jak zrobić dip?
Jogurt przełożyć do miseczki i połączyć z przecierem pomidorowym. Dodać ogórka startego na tarce o grubych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dip podawać jako dodatek do do ziemniaczków pieczonych. Jeżeli ktoś nie liczy kalorii może do dipu użyć majonezu i ketchupu w tych samych proporcjach. Ja jednak pozostaje przy wersji odchudzonej:)




Polędwiczki podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, fasolką ugotowaną na parze oraz dipem jogurtowo ogórkowym.



SMACZNEGO:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz